Hand- en polsletsels meest kostbaar Uitzending Een Vandaag zaterdag 19 mei

Onderzoek Erasmus MC bepleit preventie en snellere behandeling


Hand- en polsverwondingen komen zeer vaak voor in vergelijking met andere verwondingen. De hoge kosten ervan zijn vooral het gevolg van de grote aantallen letsels in combinatie met het verlies aan arbeidsproductiviteit. Jaarlijks kost hand- en polsletsel € 540 miljoen. Onderzoekers van het Erasmus MC pleiten daarom voor preventie en ontwikkeling van behandelingen met een kortere herstelduur. Het onderzoek is verschenen in het American Journal of Bone and Joint Surgery.

Hand- en polsletsels hebben een belangrijk aandeel in het totale aantal bezoeken aan de eerste hulp in Nederland en wereldwijd. Onderzoekers van de afdelingen Plastische en reconstructieve chirurgie en Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC hebben het jaarlijkse aantal van deze letsels in Nederland onderzocht en berekend wat de totale kosten van behandeling en van het verlies aan arbeidsproductiviteit zijn.

Hand- en polsletsels in Nederland kosten jaarlijks ongeveer € 540 miljoen, en zijn daarmee de meest kostbare letselgroep, gevolgd door knie- en onderbeen (€ 410 miljoen), heup (€ 388 miljoen), en schedel- en hersenletsel (€  259 miljoen). Productiviteitsverlies had een grotere bijdrage (56%) aan de totale kosten van hand- en pols letsels dan behandelkosten. Binnen de hele groep waren vooral de vinger-, hand- en polsfracturen het meest kostbaar, vooral door het productiviteitsverlies bij patiënten tussen de 20 tot 65 jaar oud.

Handletsel in uizending Een Vandaag  van 19 mei 2012


 klik hier voor link naar deze uitzending op Uitzending Gemist

of kopieer deze regel:   http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1252395